Centrum Medyczne

Czy od zawsze wydawało ci się, że dieta przy cukrzycy typu 2 to nudna lista zakazanych pokarmów? Nic bardziej mylnego!

Czy od zawsze wydawało ci się, że dieta przy cukrzycy typu 2 to nudna lista zakazanych pokarmów? Nic bardziej mylnego!

W tym artykule odkryjesz, jak cytrusy mogą stać się Twoimi sprzymierzeńcami w postępowaniu z cukrzycą typu 2, jakie korzyści zdrowotne oferują, w jaki sposób pomagają regulować poziom cukru we krwi i dlaczego zwiększają wrażliwość na insulinę? Poznasz także praktyczne sposoby na monitorowanie poziomu glukozy, dowiesz się czym są tajemnicze polifenole, oraz jakie korzyści zdrowotne zapewni Ci wprowadzenie prostych, ale efektywnych zmian w Twojej diecie.

Sprawdź, jak możesz poprawić swoje zdrowie, ciesząc się przy tym smakiem tych wyjątkowych owoców!

Cukrzyca typu 2 i jej wyzwania

Cukrzyca typu 2 to choroba, która coraz częściej nazywana jest epidemią XXI wieku. Charakteryzuje się przewlekłym podwyższeniem poziomu glukozy we krwi, co jest wynikiem nasilającej się insulinooporności komórek oraz niewystarczającej zdolności trzustki do produkcji insuliny. Przyczynia się do rozwoju szeregu powikłań takich jak: postęp miażdżycy prowadzący do chorób sercowo-naczyniowych, uszkodzenie układu nerwowego, niewydolność nerek, a nawet upośledzenie widzenia.

Cukrzyca typu 2 związana jest z uwarunkowaniami genetycznymi, jednak niezwykle istotne są środowiskowe czynniki ryzyka:

  • niezdrowy styl życia – obejmujący m.in. siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej
  • nieprawidłowe odżywianie – nadmierną kaloryczność posiłków z dużą zawartością cukrów prostych i tłuszczów nasyconych (zwierzęcych),
  • nadwaga i otyłość – które korelują z insulinoopornością

Tradycyjne podejście do leczenia cukrzycy typu 2 opiera się na farmakoterapii, motywowaniu pacjenta do prozdrowotnych zmian w stylu życia, obejmujących zbilansowaną dietę i regularną, umiarkowaną aktywność fizyczną. Jednak wobec rosnącej liczby osób dotkniętych tym schorzeniem, naukowcy na całym świecie poszukują nowych, skuteczniejszych metod leczenia i zapobiegania cukrzycy typu 2.

Jednym z obiecujących kierunków badań jest rola, jaką w profilaktyce i leczeniu mogą odgrywać naturalne składniki diety, takie jak polifenole obecne w owocach cytrusowych.
Polifenole, związki bioaktywne obecne m.in. w owocach cytrusowych, mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Dzięki tym właściwościom owoce te stanowią obiecujący element diety osób zmagających się z tym schorzeniem.

Cytrusy i polifenole – skarbnica zdrowia

Cytrusy mogą odegrać znaczącą rolę w diecie osób z cukrzycą typu 2, pomagając kontrolować poziom glukozy we krwi i poprawiać insulinowrażliwość. Kluczowym elementem, który nadaje tym owocom szczególną wartość, są polifenole – naturalne związki roślinne, posiadające właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, modulujące wiele ścieżek metabolicznych związanych z cukrzycą typu 2. Wśród źródeł polifenoli, owoce cytrusowe wyróżniają się nie tylko wysoką zawartością tych związków, ale również szeroką dostępnością i popularnością na całym świecie.

Owoce cytrusowe zawierają głównie polifenole, takie jak hesperydyna, naringina i narirutyna, które stanowią około 90% wszystkich flawonoidów obecnych w tych owocach. Badania wykazały, że te związki mogą wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi poprzez różnorodne mechanizmy:

  • hamować działanie enzymów trawiennych, takich jak α-amylaza i α-glukozydaza, co prowadzi do zmniejszenia wchłaniania glukozy i obniżenia jej poziomu we krwi po posiłkach;
  • wzmacniać wrażliwość tkanek na insulinę, co pozwala na lepsze wykorzystanie glukozy przez komórki i redukcję glikemii we krwi;
  • zmniejszać syntezę i wytwarzanie glukozy w wątrobie, co bezpośrednio przekłada się na jej stabilniejszy poziom we krwi;
  • poprawiać profil lipidowy, obniżając poziomy trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, często towarzyszących cukrzycy typu 2.

Jakie cytrusy wybrać? Pomelo, grejpfrut i sweetie w diecie diabetyka

Aby czerpać jak najwięcej korzyści ze spożywania cytrusów, warto zwrócić uwagę na ich różnorodność. Pomarańcze są bogate w hesperydynę, która przyczynia się do poprawy funkcji naczyń krwionośnych i redukcji stanu zapalnego. Grejpfruty, zwłaszcza te różowe i czerwone, zawierają naringinę, związek, który może wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi. Pomelo (pomarańcza olbrzymia) i sweetie, jako połączenie pomarańczy i grejpfruta, są źródłem obu tych składników!

Z punktu widzenia kaloryczności i indeksu glikemicznego, grejpfrut, pomelo i sweetie są szczególnie cenne dla diabetyków. Grejpfrut i pomelo wyróżniają się niską kalorycznością oraz korzystnym, niskim indeksem glikemicznym (IG), co oznacza, że spożywanie tych owoców nie prowadzi do gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi.

Włączając do diety różne rodzaje cytrusów, nie tylko wzbogacamy ją w cenne składniki odżywcze, ale także wprowadzamy naturalną różnorodność smaków, która może uczynić każdy posiłek bardziej atrakcyjnym. Pamiętajmy, że owoce te są najkorzystniejsze, gdy spożywane w całości – zawarte w nich białe błonki są źródłem błonnika, który dodatkowo wspomaga kontrolę glikemii.

Uwaga na interakcje

Warto pamiętać, że niektóre składniki cytrusów, zwłaszcza grejpfrutów, mogą wchodzić w interakcje z lekami, szczególnie statynami (lekami obniżającymi poziom cholesterolu) i niektórymi lekami na cukrzycę. Przed wprowadzeniem znaczących zmian w diecie, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że nasze wybory żywieniowe są bezpieczne i odpowiednie dla naszego stanu zdrowia.

Włączenie cytrusów do diety może być smacznym i zdrowym sposobem na urozmaicenie diety, poprawę wyników leczenia cukrzycy typu 2 oraz ogólnego stanu zdrowia.

Technika prawidłowego pomiaru glukozy z palca glukometrem

Monitorowanie glikemii prowadzone przez pacjenta chorego na cukrzycę, czyli samokontrola stężenia poziomu glukozy we krwi, jest integralną częścią procesu leczenia cukrzycy. Monitorowanie glikemii, pozwalając na kontrolę przebiegu cukrzycy, wspiera:

  • pacjenta, w celu nabywania doświadczenia w samodzielnej modyfikacji dawek leków, głównie insuliny, oraz w zapobieganiu hipo- i hiperglikemii w czasie różnych aktywności i zmian w diecie,
  • lekarza, w celu podejmowania decyzji terapeutycznych w czasie wizyt kontrolnych,
  • rodzinę chorego na cukrzycę, dając poczucie bezpieczeństwa w czasie leczenia bliskiej osoby.

Każdy diabetyk, chcąc regularnie sprawdzać poziom glukozy we krwi w warunkach domowych, powinien zaopatrzyć się w glukometr, czyli urządzenie do pomiaru w warunkach domowych.

Oto 9 kroków, które pomogą Ci przeprowadzić pomiar prawidłowo i wiarygodnie:

  1. Upewnij się, że masz czyste i suche ręce! Przed pomiarem dokładnie umyj ręce ciepłą wodą z mydłem, a następnie je osusz. Ciepła woda powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, przez co pobranie kropli krwi staje się łatwiejsze.
  2. Nie dezynfekuj rąk! Preparaty na bazie alkoholu oraz chusteczki nawilżane mogą spowodować zafałszowanie wyniku, ze względu na substancje w nich zawarte.
  3. Przed nakłuciem palca pomasuj dłoń. Nie należy uciskać bezpośrednio końcówki palca.
  4. Sprawdź datę ważności pasków testowych, która umieszczona jest na opakowaniu. Nie należy używać pasków po upływie ich daty ważności.
  5. Wybór miejsca nakłucia: najlepszym miejscem do pobrania krwi jest boczna część opuszki palca, gdzie skóra jest mniej wrażliwa. Zmieniaj palce i miejsca nakłucia, aby uniknąć uczucia dyskomfortu
  6. Pasek testowy włóż do glukometru odpowiednio oznaczoną stroną (zwykle na pasku znajdują się strzałki, wskazujące właściwy kierunek aplikacji).
  7. Po umieszczeniu paska testowego w glukometrze, nakłuj opuszkę palca przy pomocy nakłuwacza. Głębokość nakłucia powinna być indywidualnie dostosowana do grubości skóry.
  8. Gdy na wyświetlaczu glukometru pojawi się odpowiednia ikonka, należy nałożyć kroplę krwi na pasek testowy.

Wynik pomiaru po kilku sekundach pojawia się na wyświetlaczu. Po oznaczeniu poziomu glukozy we krwi należy zabezpieczyć palec jałowym gazikiem, a wynik zanotować w dzienniczku samokontroli

Interpretacja wyników:

Znajomość własnych docelowych zakresów glukozy jest istotna. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego poziom glukozy na czczo (bez jedzenia i picia przez co najmniej 8 godzin, poza wodą) powinien wynosić poniżej 100 mg/dl, a 2 godziny po posiłku poniżej 140 mg/dl u osób zdrowych.

Osoby z cukrzycą mogą mieć nieco inne cele, ustalone indywidualnie z lekarzem.

Cel dla osób z cukrzycą to przeważnie utrzymanie poziomu glukozy poniżej 130 mg/dl na czczo, oraz mniej niż 180 mg/dl 2 godziny po posiłku, choć dokładna wartość może być dostosowana indywidualnie w zależności od ogólnego stanu zdrowia.

Znajomość tych norm pozwala chorym na cukrzycę typu 2 na wczesne wykrycie odchyleń poziomów glukozy i szybką reakcję. Regularne monitorowanie poziomu glukozy i utrzymywanie go w zalecanych zakresach może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju powikłań cukrzycowych.

Co robić, gdy glukometr wskazuje na hiperglikemię lub hipoglikemię?

Wyniki pomiarów glukometrem cukrzycy powinni zapisywać w specjalnym dzienniczku samokontroli. Pozwala to monitorować stężenie cukru we krwi w poszczególnych dniach i sytuacjach. Jeśli pomiary wskazują na hiperglikemię, należy koniecznie skontaktować się z lekarzem, który może zlecić dodatkowe badania laboratoryjne oraz udzieli wskazówek dietetycznych.

Z kolei przy hipoglikemii (niedocukrzeniu), należy wyrównać poziom glukozy we krwi, najlepiej spożywając słodki napój, ewentualnie posiłek. W takim przypadku należy powtórzyć badanie glukometrem po upływie ok. 15 minut od przyjęcia płynu lub pokarmu.

Jeśli jesteś świadkiem utraty przytomności diabetyka NIE CZEKAJ! WEZWIJ pomoc medyczną, dzwoniąc na numer alarmowy 999 lub 112 Ciężkie niedocukrzenie i utrata świadomości to stan zagrożenia życia!

Podsumowanie

Cytrusy mogą być smacznym i zdrowym uzupełnieniem diety osób chorujących na cukrzycę typu 2. Warto jednak pamiętać, że żaden pojedynczy produkt żywnościowy nie jest lekarstwem, a największe korzyści zdrowotne przynosi całościowe podejście do zdrowia, łączące zbilansowaną dietę, regularną aktywność fizyczną oraz odpowiednią opiekę medyczną.

Zawsze warto monitorować poziom glukozy we krwi po spożyciu nowych produktów i skonsultować wszelkie zmiany w diecie z lekarzem lub dietetykiem, aby zapewnić bezpieczeństwo i skuteczność w leczeniu cukrzycy typu 2. Zdrowie na pierwszym miejscu!

Potrzebujesz konsultacji lekarza i dietetyka? Czekamy na Ciebie!

W Centrum Medycznym Ujastek umówisz się na konsultację w programie Opieki Koordynowanej POZ.

Program otwiera przed pacjentami nowe możliwości: leczenie oparte na opracowanym Indywidualnym Planie Opieki Medycznej, zaplanowane konsultacje z lekarzem POZ, dodatkowe konsultacje z dietetykiem, możliwość konsultacji z lekarzem specjalistą, a w sytuacjach medycznie uzasadnionych – skierowania na dodatkowe badania specjalistyczne. Program dla pacjenta jest bezpłatny, w całości finansowany przez NFZ.

Zadzwoń i sprawdź!

Centrum Medyczne Ujastek Call Center +48 12 683 38 44
Koordynator Opieki POZ +48 604 620 607

Opracowała: mgr piel. Paulina Obrzut

Szukaj

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.

Skip to content